Geen producten in winkelwagen
Menu

Extra reinigingscheck met een ATP-meter of bioluminometer

Voor zowel de voedingsindustrie als de medische sector is het belangrijk om uitgebreide hygiënecontrole uit te voeren. Het is hierbij van belang dat de reinigingsmethode nauwkeurig gecontroleerd wordt met een ATP-meter.

Onze ATP-meters en bioluminometers

De EnSURE Touch

De EnSURE Touch is een kwalitatief monitoringsysteem waarmee gegevens verschillende kwaliteitsindicatoren (bijvoorbeeld ATP en allergenen) worden verzameld, geanalyseerd en gerapporteerd.

Ook kan iedere medewerker specifieke mogelijkheden toegewezen krijgen in het systeem. Dit zorgt ervoor dat het apparaat voor meerdere medewerkers goed te gebruiken is en weet iedereen precies welke meting plaats moet vinden.

Voor de voedingsindustrie

In de voedingsindustrie is het belangrijk dat je weet wat je moet doen wanneer je voor bepaalde uitdagingen staat. Complexe voedselketens, strengere controle- en inspectieregels en het altijd aanwezige risico van besmetting en recalls zijn allemaal zaken waarmee rekening gehouden moet worden. De EnSURE Touch biedt snelle en accurate gegevens over hygiëne ter ondersteuning van uw FSMA-programma.

In de Health & Pharma

Maar ook in de gezondheidssector gelden strakke regels wat betreft de hygiëne. De gezondheid van patiënten staat voorop en daarom is het extra belangrijk dat er goed gecheckt wordt op schone oppervlakten. Met behulp van de EnSURE Touch kunt u deze zekerheid een stuk makkelijker bieden.

 

ATP sneltesten

Wij zetten de meest gebruikte ATP-sneltesten van Hygiena op een rijtje.

UltraSnap ATP oppervlakte test

De UltraSnap van Hygiena is van topkwaliteit en is perfect te gebruiken voor een goede hygiënecontrole. Deze alles-in-één test beschikt over een vochtige swab, waarmee snel en eenvoudig een monster van een oppervlakte genomen kan worden, zonder verspilling van reagens. Het geeft een nauwkeurig resultaat en binnen 30 seconden heb je de uitslag op het display van een van de luminometers staan.

SuperSnap ATP-oppervlakte test

De SuperSnap is de nieuwste en meest gevoelige ATP-oppervlaktetest op de markt. Deze is vijf keer gevoeliger dan de hiervoor beschreven UltraSnap, wat de SuperSnap geschikt maakt voor detectie van zeer lage niveaus van verontreiniging. De SuperSnap kan gebruikt worden als een allergenen cross-contaminatie preventie-tool of wanneer er gewerkt wordt met ruwe monsters. Door de SuperSnap in een preventieprogramma op te nemen, kan er sneller actie ondernomen worden wanneer er risico’s of problemen zijn gevonden.

AquaSnap ATP-test voor watermonsters

De AquaSnap is een gebruiksvriendelijke ATP-test voor watermonsters en meet zowel vrije ATP in een oplossing, als microbiële ATP. De swabs bevatten een middel om ATP vrij te maken dat is verbonden aan microbiële of organische stof. Door de honingraatstructuur neemt de swab exact 100 µl op. Dit zorgt ervoor dat metingen makkelijker met elkaar vergeleken kunnen worden.

 

Waarom kiezen voor een ATP-meter?

Overal wordt gewerkt in steeds strengere omgevingen en bedrijven moeten vaker voldoen aan een tal van richtlijnen. Deze richtlijnen zijn belangrijk om aan de eindverbruiker te kunnen en mogen leveren en zorgen ervoor dat elke vorm van risico op verontreinigde of bedorven producten uitgesloten kan worden.

In veel van deze richtlijnen worden hele processen beschreven. Alles moet kloppen: van inkoop, tot ontvangst, productieproces, opslag, verkoop en transport. In de voedingsindustrie is het dan ook belangrijk om een uitgebreide hygiënecontrole uit te voeren na reiniging, om zo aanwezige (en eventuele hoeveelheid) ATP en micro-organismen te kunnen detecteren.

ATP (adenosinetrifosfaat) is een molecuul dat aanwezig is in levende cellen en vervult in de celstofwisseling een belangrijke rol als drager van chemische energie. Het molecuul is opgebouwd uit het nucleobase adenine, het monosacharide ribose en drie fosfaatgroepen. De ATP-test is gebaseerd op de aanwezigheid van levende cellen, afkomstig van bijvoorbeeld micro-organismen en plantaardig materiaal.

De meters kunnen dus ATP meten, maar ook micro-organismen detecteren. Voorbeelden van deze micro-organismen zijn E.coli, Entero, Coliformen, Totaal Kiemgetal en allergenen.

De ATP-meters van Hygiena, zoals de EnSURE Touch, zijn betrouwbare en nauwkeurige kwaliteitscontrolesystemen. Deze instrumenten gebruiken slechts één software platform om gegevens van meerdere kwaliteitsindicatoren te verzamelen, analyseren en rapporteren. De meetinstrumenten zijn daardoor onmisbaar voor de voedselveiligheid en de kwaliteitsmanager.

Gebruikers kunnen het systeem inzetten voor ATP-hygiënemonitoring, maar ook als uitgebreid programma voor snelle microbiologische testen voor monitoring van de productieomgeving en het testen van het eindproduct.

 

Zo werkt een ATP meting

Er wordt een monster van het oppervlak genomen met een swab. Door vervolgens de vloeistof in het reservoir naar beneden te knijpen, wordt de swab geactiveerd. De vloeistof reageert op het aanwezige ATP, waarbij licht vrijkomt. Hierna wordt de swab in de ATP-meter geplaatst en zo wordt de lichtintensiteit gemeten. Op het display worden de waarden weergegeven. Hoe meer licht er gemeten wordt, hoe meer ATP er aanwezig is, hoe hoger de contaminatie. Afhankelijk van de aard van het te testen oppervlak of watermonster, kunnen de weergegeven resultaten geïnterpreteerd worden als:

  • Voldoende gereinigd
  • Kritisch
  • Onacceptabel

 

Ervaringen van onze klanten

ATP meters van Hygiena zorgen voor objectieve reinigingscheck

Er zijn veel klanten die inmiddels (onder andere) ATP hebben gemeten met een van de meetinstrumenten van Hygiena die wij aanbieden. TH&P reinigt werkplekapparatuur op specialistische wijze bij ruim 1500 organisaties in Nederland en België. Denk aan flexwerkplekken, 24/7-meldkamers, de patiëntenomgeving in ziekenhuizen en meer. Dat is geen kwestie van snel een doekje eroverheen, maar een secure periodieke dieptereiniging. Daarmee verwijderen ze alle zichtbare en onzichtbare vervuiling die zich op en in de apparatuur bevindt. Het gevolg: een gezonde, prettige werkomgeving en minder storingen. Benieuwd naar hoe de ATP-meters met bijbehorende testen hier een rol in spelen? Lees dan de volledige casestudy!

Lees de volledige casestudy