Geen producten in winkelwagen
Menu

Valspar: Verfleverancier lost hardingsproblemen bij klant op

Valspar is een wereldwijde leverancier van industriële lakken en poedercoatings. Matt Beattie, accountmanager voor Valspar USA, gebruikt het ovenprofielsysteem EasyTrack2 om klanten te helpen de uithardingsprocessen van de geleverde Valspar-coatings te optimaliseren. In één geval ondervond een klant van Valspar met een spuiterij voor grote landbouwmachines af en toe problemen met de uitharding. Deze problemen bleken op de één of andere manier samen te hangen met het weer. Hoewel de ovenregelaar op dat soort dagen aangaf dat de oven constant presteerde, verliep het uitharden van de lak niet naar wens. Partijen producten moesten opnieuw uitharden, met als gevolg tijd-, energie- en productieverlies.

Probleemstelling

Hoe kan ik erachter komen waarom de lak op mijn gespoten landbouwmachines bij wisselende weersomstandigheden de ene dag wel is uitgehard en de andere dag niet, terwijl mijn ovenregelaar aangeeft dat de oven prima werkt?

Oplossing

Het EasyTrack2-systeem werd in drie dagen tijd dertig keer tijdens het proces in werking gesteld. Hieruit kwam naar voren dat er zich in de oven incidenteel een ‘cold spot’ aanwezig was. Met behulp van de profielgrafiek werd de exacte locatie bepaald. Het bleek te gaan om een gedeelte van de oven aan de buitenkant, tussen twee gebouwen. Nadere inspectie van de hangbaan conveyar (9 m hoog) wees uit dat een deel van de ovenvloer was doorgeroest. Als een harde, koude wind (-6 °C) in een bepaalde richting woei, zo bleek, veroorzaakte dit een temperatuurdaling van

38 °C in het lagere deel van de oven, waardoor het hardingsproces van de lak niet goed verliep. De thermokoppel van de ovenregelaar had de cold spot niet opgemerkt. Na reparatie van de oven werd met behulp van EasyTrack2 vastgesteld dat de herstelwerkzaamheden succesvol waren verlopen en dat de lak ongeacht de weersomstandigheden goed uithardde.

Toepassing Datapaq EasyTrack2

De EasyTrack2 van Datapaq is een compact instrument voor het maken van ovenprofielen, dat bedoeld is voor de reizende vertegenwoordiger van verven en lakken. Hij biedt zes meetpunten en maakt het mogelijk de uitharding nauwkeurig te meten afgezet tegen de specificaties van de leverancier. Dit gebeurt aan de hand van ‘tijd-temperatuur’- of Datapaq Value-berekeningen. Procesvalidatie wordt gebruikt als service om waarde toe te voegen aan de geleverde coatings. Geen afval meer en productkwaliteit is gegarandeerd. Met profielvergelijking en pdf-rapporten kunnen huidige en oude processen eenvoudig met elkaar worden vergeleken om veranderingen in kaart te brengen en ovenproblemen te lokaliseren en/of op te lossen.

Download PDF: Casestudy Valspar - Datapaq EasyTrack2
Christophe Van Buynder

Accountmanager
+32 474 28 46 23
c.vanbuynder@gullimex.be

Christophe Van Buynder
Wenst u op de hoogte te blijven?