Geen producten in winkelwagen
Menu

Procesoptimalisatie met Datapaq levert voor Caprice Baksteen forse besparingen op

Bij Caprice Baksteen rollen jaarlijks zo’n 75 miljoen metselstenen uit de oven. De ene helft daarvan is bestemd voor de Nederlandse markt. De andere helft gaat Europa in, voornamelijk naar België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Dit middelgrote familiebedrijf in Angeren, met ruim 150 jaar ervaring, wordt gekenmerkt door continue optimalisering van bedrijfsvoering, proces en product.

Probleemstelling

Caprice Baksteen controleert meerdere keren per jaar de werking van de bakoven door steekproefsgewijs een temperatuurprofiel te maken van het complete bakproces. Die informatie is nodig voor de ontwikkeling van nieuwe producten en om de werking van de oven te optimaliseren. De maximum-temperatuur in de oven is, afhankelijk van de kleisoort en het gewenste product, tussen de 1020 °C en 1250 °C. Voor de controle huurde Caprice een Datapaq-systeem bij stichting Technisch Centrum Keramische Industrie (TCKI). Dat systeem werkte goed, maar was niet altijd beschikbaar omdat de andere steenfabrieken er ook gebruik van maakten.

Oplossing

Caprice besloot een eigen Datapaq-systeem (product van Fluke) aan te schaffen om onafhankelijk van TCKI te kunnen opereren. Gullimex verzorgde de inbedrijfstelling en schoolde Caprice in het gebruik ervan. Het Datapaq-systeem leidde al direct tot besparingen door optimalisatie van de oven-instellingen. Storingen in de ovenatmosfeer zijn 24/7 zichtbaar, waardoor Caprice tijdig actie kan ondernemen zodat de producten in de oven na het bakproces voldoen aan de hoge kwaliteitsstandaard.

Toepassing meetinstrumenten

Bij een meting voorziet Caprice een tunnelovenwagen van 20 thermokoppels type K. Dit zijn sensoren die zeer nauwkeurig en continu de omgevingstemperatuur en de temperatuur in het pakket bakstenen registreren. De thermo-koppels zenden hun informatie direct naar de logger die zich gedurende het drie dagen durende bakproces onder de tunnelovenwagens bevindt. De logger (TP3) is dankzij de thermische behuizing goed beschermd tegen ovenverhitting.

Het temperatuurverloop is tijdens het bakproces realtime te volgen op een computerscherm, waar het dankzij de Insight® software van Datapaq eenvoudig geanalyseerd wordt. Zijn er afwijkingen, dan kan Caprice direct schakelen zodat de kwaliteit van de bakstenen gewaarborgd blijft of zelfs verbetert.

Referentie

“Voorheen opereerden we grotendeels op basis van ervaring. Maar het is zoals ze zeggen: meten is weten. Datapaq heeft ons in korte tijd al veel inzichten opgeleverd. Deze investering verdienen we gegarandeerd binnen een jaar terug. Ook de dienstverlening van Gullimex was uitstekend. Ze hebben het Datapaq systeem volledig aangepast aan onze wensen en het contact is altijd prettig.”

Harm Janssen, directeur productie Caprice

Peter Matel

Sales Director Benelux
+31 (0)74 265 77 84
+31 (0)6 51 31 99 44
p.matel@gullimex.com

Peter Matel
Wenst u op de hoogte te blijven?