Geen producten in winkelwagen
Menu

Grensverleggende kwaliteitscontrole met de visuele inspectie van TriVision

Levensmiddelen fabrikanten in binnen- en buitenland worden in steeds sterke mate geconfronteerd met strengere vereisten rondom de kwaliteit van hun producten. Deze vereisten richten zich enerzijds op het product zelf dat volledig veilig en toegelaten moet zijn en anderzijds op de kwaliteit van de verpakking en bedrukking. Een verpakking met een lekke seal of onjuiste houdbaarheidsdatum kan aanleiding geven tot een recall en de bijhorende (juridische) kosten en imago schade tot gevolg. 

Om dergelijke recalls, voedselonveiligheden en imagoschade, die voortkomen uit verpakkings-gerelateerde gebreken, wordt eindcontrole van individuele verpakkingen steeds belangrijker. Daarnaast wordt het voor de levensmiddelenindustrie steeds lastiger om de juiste mensen te vinden om deze eindcontrole visueel uit te voeren. De voorgaande redenen leiden ertoe dat meer en meer bedrijven op zoek gaan naar een geautomatiseerde oplossing voor de eindcontrole van producten en verpakkingen.

 

TriVision

Gullimex is trotse distributeur van een de pioniers in visuele inspectie technologie, namelijk TriVision uit Denemarken. Sinds 1999 richt zij zich op de ontwikkeling van high-end, gebruiksvriendelijke kwaliteitscontrole systemen gebaseerd op “Machine Vision” (combinatie van camera’s en een controlerend algoritme). De oplossingen van TriVision stellen fabrikanten in staat om de kwaliteit van het eindproduct te garanderen, betrouwbare documentatie van de eindcontrole te verkrijgen, productie te optimaliseren en duurzamer te worden door intelligent gebruik te maken van productie data.

Met oplossingen als de VisioPointer, VisioCompact en SmartInspector, biedt TriVision gestandaardiseerde kwaliteitscontrole systemen die zijn ontwikkeld als losstaande systemen die over of aan het eind van een bestaande lijn kunnen worden geïnstalleerd. Daarnaast is er ook een in-lijn oplossing beschikbaar, om bijvoorbeeld trayseal verpakkingen in een bestaande productielijn te controleren. Uiteraard bieden de machines van TriVision de mogelijkheden om naadloos te integreren met het industry 4.0 concept, met aspecten zoals ERP koppelingen, over “the air” updates en ondersteuning op afstand. Vandaag de dag zijn de machines van TriVision geïnstalleerd in meer dan 20 landen en worden gedistribueerd door een netwerk van 14 distributeurs, waaronder Gullimex voor Nederland, België, Luxemburg en Duitsland.

 

Ervaringen van onze klanten

Gullimex en Heemskerk partners in innovatie

Zo’n drie jaar terug ontstond bij Heemskerk de wens om verpakkingsprocessen te automatiseren. Waar mensen schalen in dozen deden, moesten machines dat overnemen. Niet alleen omdat handarbeid schaars wordt, maar ook om de productie van de lijnen te verhogen. ‘Het handwerk is de remmende factor voor de snelheid van de lijn’, zegt projectmanager Peter van Kampen. ‘Mensen kunnen nou eenmaal niet meer dan 40 of 45 schalen per minuut in een doos verpakken, terwijl technisch gezien de lijnen een hogere output kunnen halen.’ Maar die medewerkers voerden tijdens het verpakken ook nog een belangrijke visuele inspectie uit: zit het juiste etiket erop, zit dit recht, is de schaal goed geseald en klopt de houdbaarheidsdatum? Om het verpakkingsproces te automatiseren, moest daarom die laatste controle ook in-line door een machine gaan plaatsvinden.

Lees de volledige casestudy